Griep en je zorgverzekering

Griep en je zorgverzekering

De dagen worden steeds korter en het is een stuk natter en kouder. De winter is in aantocht… hatsjie! Het seizoen van griep en verkoudheid is begonnen. Grote kans dat het virus jou deze maanden ook eens – of meerdere keren – te pakken krijgt. Hoe zit het dan met je zorgverzekering?

Winter = griepseizoen
Het griepvirus overleeft het beste in droge lucht. In de wintermaanden is de lucht vaak droog. Ideale omstandigheden voor het griepvirus dus. Ook zetten we vaker de kachel en verwarming aan, waardoor de lucht binnen droog wordt. De droge lucht zorgt ervoor dat je slijmvliezen dunner worden en virussen meer kans hebben om je ziek te maken.

Griep of verkoudheid?
De bekende symptomen van griep zijn koorts, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, keelpijn en vermoeidheid. Je kunt er ernstig ziek van worden en sommige mensen krijgen zelfs bronchitis of een longontsteking. Daarnaast is griep een besmettelijk virus. Sommigen zeggen al snel dat ze grieperig zijn of de griep hebben. Griep duurt meestal meerdere dagen tot een week en je voelt je erg beroerd. Van een verkoudheid word je minder ziek en dit gaat gelukkig sneller over.

Bezoekje aan de dokter
Heb je langere tijd echt griep? Of heeft je baby of een 60-plusser griep? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je betaalt hier geen eigen risico voor. Als je huisarts je medicijnen voorschrijft of je moet bloed laten prikken, dan wordt dit wel verrekend met je eigen risico.

Griepprik
Ben je 60-plus of heb je een long- of hartziekte of diabetes? Dan behoor je tot de zogenoemde risicogroep en krijg je elk jaar een uitnodiging voor de griepprik. De griepprik biedt extra bescherming. Deze prik wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je betaalt hier ook geen eigen risico voor. Val jij niet in de risicogroep, maar wil je wel graag een griepprik? Dat kan. Je kunt je hier aanvullend voor verzekeren. Je kunt er ook voor kiezen om de griepprik zelf te betalen, dat kost ongeveer € 25,-.

Previous PostNextNext Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *