CO2-compensatie: hoe werkt dat eigenlijk?

CO2-compensatie: hoe werkt dat eigenlijk?

Je hoort de laatste jaren steeds vaker het begrip CO2-compensatie vallen. Het huidige klimaatakkoord heeft als doel gesteld dat de aarde niet verder dan 2 graden mag opwarmen. Om dit doel te bereiken, zullen we met z’n allen minder CO2 moeten produceren, waarbij je dan spreekt van CO2-reductie. Energieleveranciers dragen hieraan bij door CO2-gecompenseerd gas aan te bieden, maar wat is CO2-gecompenseerd gas? Wij leggen je het uit.

Wat is CO2-compensatie?
Je kunt op meerdere manieren je CO2-verbruik verminderen. Een daarvan is een contract afsluiten met groene stroom, in plaats van met grijze (fossiele) stroom. Je zorgt er daarmee voor dat er meer duurzame energie nodig is, en dat de groenmix die uit van het stroomnet komt iets ‘groener’ wordt. Ook kun je jouw energieverbruik verminderen. Verbruik je minder, dan is er ook minder gas en stroom nodig en dus minder uitstoot. Maar je kunt tegenwoordig ook kiezen om de CO2 die je produceert met je gasverbruik op een andere plek te compenseren. Daarmee wordt het gas dat je verbruikt CO2-neutraal. Je produceert de CO2 nog wel, maar op een andere plek wordt deze gereduceerd.

CO2-gecompenseerd gas
Uiteindelijk willen we in Nederland stoppen met het gebruik van gas, maar op dit moment kunnen we nog niet zonder. Terwijl er wel al wordt ingezet op gasloze woningen, zijn er nog miljoenen huishoudens aangesloten op het gasnet in Nederland. Om toch op een duurzame manier gas aan te bieden, compenseren sommige leveranciers de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door het gas dat moet worden opgewekt voor jouw gasverbruik. De leveranciers zorgen er dan voor dat er op een andere plek in de wereld minder CO2 wordt geproduceerd. Op deze manier bieden zijn CO2-neutraal gas aan en komt er dus niet meer CO2 in de lucht.

Previous PostNextNext Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *